Avainsanat

, , , ,

Taidan lisätä ansioluettelooni uudeksi osaamisalueeksi aivopierujen kuuntelemisen. Jos olisin feministi, voi pojat, elämäni olisi vaikeaa! Idiootteja ja sivistymättömiä moukkia on aina ollut, eikä heistä kai koskaan päästä eroon. Konsultin roolistani johtuen joudun kuitenkin yllättävien kysymysten eteen, kun kohtaan tällaisia 70-luvulle jääneitä perusreiskoja.

Jotten leimautuisi ”taas yhdeksi tiukkapipoksi, joka vauhkoaa turhasta”, annan esimerkin: Kokoushuoneessa kommentoitiin naureskellen erästä ajankohtaista erottamiskohua suunnilleen niin, että jos on ruma, ansaitsee tulla kiusatuksi ja erotetuksi. En enää muista, oliko ensimmäinen reaktioni huutaa vai oksentaa. Kai omaksi onnekseni en tehnyt kumpaakaan. Siinä tilanteessa osasin vain olla hämmentynyt. Välähdys työelämästä ajalta ”kuokka ja jussi” on joka kerta yhtä lamauttava kokemus. Ei silloin keksi mitään älykästä ja diplomaattista sanottavaa.

Jos kollegani eksyisi sivistyksen nurjalle puolelle, hänelle olisi helppo huomauttaa asiasta. Entä kuinka paljon voi ojentaa asiakasta, joka laukoo typeryyksiä, jos hän loppujen lopuksi maksaa konsultin palkan. Voiko lainkaan? Pelkän moraalifilosofian ja etiikan sääntöjen perusteella aika moni meistä kai toteaa, ettei törkeyksiä tarvitse sietää työelämässä tai missään muuallakaan. Kotisohvalla on helppo moralisoida, mutta tositilanne kokoushuoneessa osoittaa asioiden suhteellisuuden. Raha muuttaa absoluuttisia totuuksia. Uskokaa tai älkää.

Onneksi valtaosa ihmisistä osaa käyttäytyä. Harmi, että aina välillä törmää myös niihin, joiden huumorintaju kelpaisi vain auton osien rasvaamiseen. En halua tehdä tästä sukupuolikysymystä. Ihan varmasti myös naiset osaavat käyttäytyä typerästi. Samoin uskon, että esimerkkinä käyttämäni kommentti koettiin vastenmielisenä aivopieruna yli sukupuolirajojen. Pystyn kirjoittamaan vain oman kokemukseni perusteella, mutta siinä otoksessa miehet ovat valitettavasti yliedustettuina.

Sen vuoksi ratkaisuehdotukseni on suunnattu miehille: Älkää naurako toisten sivistymättömyyksien mukana. Olkaa te ensimmäisinä osoittamassa muille, ettei hävyttömyyksillä ole paikkaa kokoushuoneessa. Älkää vain ajatelko niin, vaan sanokaa se myös ääneen. Mies samaistuu aina toiseen mieheen.

Kohti parempaa huomista… kuin sattumalta se onkin kansainvälinen naistenpäivä.

kuva: PocketAces