Avainsanat

, , ,

Rakastan suihkuja! On mahtavaa, kuinka suihkussa on aikaa ajatella ja älynväläykset suorastaan pulppuavat päästä. Tai ehkä se on pelkkä shampoo.

Tiedustelin syksyllä ystävältäni, onko hän enemmän manageri vai johtaja (leader). Tajusin kuitenkin, että kysymys oli turha.

Manageroinnin ja johtamisen jako on yleisesti käytössä esimerkiksi liiketaloustieteen oppikirjoissa. Niitä kahta ei voi erottaa toisistaan vaikka ne ovatkin eri asiat. Usein sanotaan, että manageroinnissa johdetaan tai hallinnoidaan asioita ja leadership-johtamisella tarkoitetaan ihmisten johtamista. Toinen tyypillinen yleistys rinnastaa johtamisen organisaation ylimpiin esimiestehtäviin ja manageroinnin alempiin.

Mielestäni tällainen jako on kapea-alainen. Minulle managerointi tarkoittaa sitä, että tehdään asioita oikein. Johtaminen on sen sijaan sitä, että tehdään oikeita asioita. Tällöin tarkastelu ei riipu organisaatiotasosta eikä tekemisen kohteesta.

On liian yksinkertaista todeta, että joku on manageri, koska hän sattuu olemaan sellaisessa asemassa. Olennaista ei ole kategorisoida ihmisiä johtajatyyppeihin. Olennaista on sen sijaan lähestyä asiaa tekemisen näkökulmasta. Väitän, ettei ole sellaista esimiestyötä, jossa jompi kumpi osa-alue on täysin tarpeeton. Hyvä johtaja tarvitsee työssään eri painotuksella molempia riippuen siitä, mitä on tekemässä. Sama henkilö voi osoittaa yhdessä tehtävässä ja tiettyjen ihmisten seurassa johtajan ominaisuuksia muttei toisessa.

Selvää on, että mitä ylemmäs organisaatiohierarkiassa kiivetään, sitä enemmän johtamisen pitäisi painottua työtehtävissä. Silti korkeassakin asemassa oleva esimies tarvitsee manageroinnin osaamista menestyäkseen tehtävässään. Hänellä on vähintään alaisia, jotka hoitavat tällaisia tehtäviä. Jotta hän voi olla heille hyvä johtaja, hänen on ymmärrettävä, mitä managerointia vaativien tehtävien suorittaminen edellyttää. Manageriksi voidaan nimittää, mutta jos johtaminen nähdään suunnan näyttämisenä ja muiden inspirointina, johtajaksi ratifioituu vain muiden silmissä.

Siispä parempi kysymys ystävälleni olisi ollut, missä tehtävissä hän on osoittanut johtajuutta.

kuva: alitaylor